8 Haziran 2015 Pazartesi

Arıya vahyedilme üzerine

Arıya vahiy ile peygamberlere vahiy arasında nasıl bir ilişki var?
Mana alemi ile madde alemi birbiriyle ilişkili olduğundan, her şeyin bir mülk, bir de melekût boyutu olduğundan, vahyin mana alemine bakan kısmı Kur'an, madde alemine bakan kısmı da bal şeklinde tezahür ediyor olabilir. Allahu a'lem.
Bu hipotezi benim için geçerli kılan birkaç nokta var:

  • Zahir-Batın İlişkisi: Allah'ın yarattığı her şeyin bir zahir, bir de batın yönü olur. Yani Allah (cc)'ın icraatları sadece maddi ya da sadece manevi olmaz. Mesela rahmet manevi bir tecellidir. Yağmur ise maddidir. Bediüzzaman'ın ifadeleri içinde "...güya rahmet tecessüm ederek (cisimleşerek) katreler (damlalar) suretinde hazine-i Rabbaniyeden (Allah'ın hazinesinden) akıyor manasında olduğundan, yağmura "rahmet" namı (adı) verilmiştir." dendiği üzere manevi olan rahmetin, maddi dünyadaki uzantılarından biri maddi olan yağmurdur. Aynen öyle de manevi olan vahyin maddi dünyadaki uzantılarından birinin bal olması ihtimal dahilindedir.
  • Vahyin Ölümsüzlüğü: Kur'an-ı Kerim gibi vahiy eserlerindeki ayetlerin hiçbir zaman bozulmadığını, geçerliliklerini yitirmediklerini ve her zaman canlılıklarını koruduklarına inanırız; çünkü onlar vahiydirler. Bal da vahiy kaynaklı bir ürün olduğu için bozulmaz. Üzerinden yıllar da geçse tazeliğini muhafaza eder.
  • Benzersizlik: Vahyin Kur'an'daki şekli olan ayetler, hiç bir akıl ve şuur sahibi varlığın taklit edemeyeceği ve benzerini getiremeyeceği bir mükemmelliğe sahiptirler. Bu hususta Kur'an'ın insanlara ve cinlere meydan okuduğu ve bırakın Kur'an'ın bir benzerini meydana getirmeyi, bir suresini hatta bir ayetini dahi zorlayamayacaklarını ortaya koyması bilinen bir durumdur. Bal da bu türden, hiçbir insanın yapamayacağı, yine Bediüzzaman'ın ifadeleri içerisinde "zehirli bir böceğin (arının) karnında bizim için pişirilen" benzersiz bir besin olması itibarıyla vahiy ürünü olma hususiyetini gözler önüne seriyor olabilir.
Elbette her şeyin en doğrusunu Allah bilir. Bize düşen, Kur'an, sünnet, icma ve kıyas filtrelerinden geçirdiğimiz fikirlerimizi tefekkür tezgahında dokumaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder